SOPROFEN wint de Z&R Product of the Year Award 2023

  • Nieuws
  • facebook
SOPROFEN wint de Z&R Product of the Year Award 2023

Je zou het on-Belgisch kunnen noemen, maar aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Soprofen. “We hadden direct het geloof dat we zouden gaan winnen!”, zegt salesmanager Bertje Lecluyse van SOPROFEN Benelux al vrij vroeg in het gesprek. “We zijn blij met deze prijs voor onze ScreenaMaX, vooral ook omdat vakblad Z&R een onafhankelijke partij is.” 

Bertje Lecluyse geeft aan de Z&R Product of the Year Award 2023 te willen inzetten om meer publiciteit voor het merk SOPROFEN te genereren. “Het is daarom voor ons heel waardevol dat de vakpers deze prijs aan ons heeft toegekend. Vooralsnog richten we ons in ons marketingbeleid bewust niet rechtstreeks tot de eindklant, maar focussen we ons op de zonweringspecialist. We timmeren aan de weg door onze klanten en potentiële klanten regelmatig persoonlijk te benaderen. We laten het aan de zonweringspecialisten om te bepalen hoe zij de eindklant willen benaderen, maar als ze dat wensen, kunnen we hen daar natuurlijk wel bij ondersteunen.” 

Kwaliteitscontrole

SOPROFEN, met zes productiebedrijven in Frankrijk, waaronder een grote fabriek in Froideconche, enkele tientallen kilometers ten noorden van Straatsburg, is een belangrijke speler op de Franse markt, waar vooral rolluiken (80%) en verder garagepoorten (10%) en zonwering (10%) worden afgezet. Screens zijn in Frankrijk nog maar een klein deel van de omzet. In België heeft Soprofen een fabriek in Châtelet, bij Charleroi en een vestiging in Lokeren. In die laatste vestiging worden voornamelijk screens gemaakt, vooral voor de Belgische en de Nederlandse markt. 

De R&D-afdeling van SOPROFEN is in Froideconche gevestigd, waar de productontwikkelaars onder andere kan beschikken over een windtunnel en een klimaatkamer, waar producten aan bijvoorbeeld vriestemperaturen kunnen worden blootgesteld. “We vragen veel en vaak aan onze klanten – zowel zonweringspecialisten als eindgebruikers – wat ze belangrijk vinden, welke eisen ze stellen aan producten. Daarnaast volgen we natuurlijk ook de ontwikkelingen in de bouw en de architectuur”, zegt Lecluyse. “Voor screens vinden eindklanten een kleine kast en een schroefloos ontwerp belangrijk. Zonweringspecialisten hechten natuurlijk aan montagegemak. In de architectuur is er een tendens naar grotere ramen. Klimaatverandering en energie vragen om steeds betere zonwering voor de zomer en isolatie voor de winter.”

ScreenaMaX

Rekening houdend met al deze aspecten (en meer) is de R&D-afdeling van SOPROFEN aan de slag gegaan met als resultaat de eerste prototypes van de ScreenaMaX. De productontwikkelaars hebben geprobeerd de screen zo eenvoudig en montagevriendelijk als mogelijk te maken. Vervolgens is het product in de fabriek, maar ook bij en door dealers in de praktijk getest. Dat hele traject heeft ongeveer twee en een half jaar geduurd. 

SOPROFEN hecht daarnaast veel belang aan productveiligheid benadrukt Lecluyse. Alle producten zijn CE-gekeurd. “Veiligheid is belangrijk! Dat aspect bepaalt ook mede de maximale maten van een product. Aan veiligheid worden door ons absoluut geen concessies gedaan. We proberen als bedrijf in alle opzichten voorop te lopen en ons te onderscheiden, maar altijd met oog voor veiligheid.” 

De screenproductie in Lokeren.

Partners

SOPROFEN zoekt partners die bij het bedrijf passen zegt Bertje Lecluyse. Bedrijven die de werkwijze en bedrijfsfilosofie van SOPROFEN onderschrijven. “We werken niet met merkambassadeurs. Klanten zijn vrij. Ze kunnen veel of weinig bij ons afnemen, dat is geen probleem.” Er wordt veel aandacht besteed aan de begeleiding van klanten. Er is een online bestelplatform, maar daarnaast is er veel klantondersteuning. “Klanten hebben intern één aanspreekpunt, zodat ze altijd de persoon aan de telefoon krijgen die op de hoogte is van hun specifieke situatie en als het nodig is, zorgt Soprofen ook voor assistentie op de bouwplaats. Dat die aanpak werkt, bewijst de groei van het aantal klanten die op het moment wordt gerealiseerd. Soprofen is daarom op zoek naar uitbreiding van het commerciële team.  

Uitreiking

De Z&R Product of the Year Award 2023 is woensdag 17 mei in Lokeren uitgereikt aan Bertje Lecluyse en Unit Business Manager Lokeren David Meul van SOPROFEN. Projectmanager Erik Imming van Z&R gaf aan dat de eerste ronde van de verkiezing van de Z&R Product of the Year Award redelijk soepel was verlopen, maar dat de tweede ronde toch iets meer voeten in de aarde had gehad. De combinatie van het grote maximale formaat van de Screenamax en het slanke, schroefloze ontwerp, mede mogelijk gemaakt door de innovatieve voorgespannen as die in de oorspronkelijke doekbuis wordt geschoven, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. 

David Meul in de productie in Lokeren, waar de ScreenaMaX wordt gemaakt.